Mi történik a babaváró hitellel válás esetén?

Ez a bejegyzés 2023. február 28-án jelent meg az oldalamon. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A babaváró támogatás, gyakran babaváró hitelként is emlegetve, az egyik legkedvezőbb támogatási forma, amelyet házaspárok vehetnek igénybe Magyarországon a közös gyermekvállalás támogatására.  Fontos kiemelni, hogy a babaváró támogatás nem csupán egy hagyományos kölcsön, hanem egy olyan konstrukció, amelynek kamatait részben vagy akár teljes egészében az állam vállalja, ezáltal könnyítve meg a visszafizetést a családok számára.

Viszont a babaváró hitel buktatóival is számolni kell. Válás esetén a babaváró hitel kamattámogatása megszűnik, és a támogatást nyújtó intézet piaci alapon újra kalkulálja a konstrukciót. Több lehetőség is adott a babaváró hitel visszafizetésére, valamit a törlesztési kötelezettségek kezelésére. Ebből kifolyólag érdemes részletesen megismerni a jogszabályok által biztosított opciókat, amihez célszerű szakértői tanácsadást kérni, hogy a legoptimálisabb megoldást megtalálhassuk. Térjünk rá a részletekre!

Mi az a babaváró támogatás, és milyen feltételei vannak?

A babaváró támogatás - vagy, ahogy sokan nevezik a babaváró hitel, babaváró kölcsön - egy rendkívüli népszerű támogatási forma, amely 2019. július 1-e óta igényelhető és a jelenleg hatályos szabályok szerint 2024. december 31-ig lehet igénybe venni.

A támogatást olyan házaspárok igényelhetik, ahol a feleség a kölcsönkérelem benyújtásának időpontjában betöltötte a 18. életévét, de még nem töltötte be a 41. életévét és az egyik igénylő legalább 3 év biztosítási jogviszonnyal rendelkezik, továbbá megfelelnek a jogszabályban megállapított további feltételeknek. Valamennyi feltétel megtalálható a babaváró támogatásról szóló 44/2019. (III. 12.) Korm. rendeletben.

Babaváró támogatásként legfeljebb 10 millió Ft összegű kamatmentes, szabad felhasználású támogatás igényelhető. A kölcsön futamideje legalább 5 év, de a 20 évet nem haladhatja meg, amelybe nem számít bele az első gyermek születését vagy örökbefogadását követően igénybe vett törlesztőszüneteltetés időtartama.

A törlesztőrészlet havi összege a kamattámogatás időszaka alatt a – a kezességvállalási díjjal együtt – nem haladhatja meg az 50 000 forintot.

Az eddig leírtak alapján látható, hogy a babaváró támogatás egy nagyon kedvező kölcsönkonstrukció, amelyet nagy számú házaspár igényelt a közös gyermekvállalás céljával.

Mi történik a házasság felbontása, azaz válás esetén a babaváró hitellel?

A babaváró hitel leggyakoribb buktatója a válás. A kamattámogatás megszűnik amennyiben az igénylők a kölcsönszerződés futamideje alatt felbontják a házasságukat. Ebben az esetben a folyósító bank a futamidő hátralévő részére az ügyleti kamatot piaci feltételekkel újraszámolja. Az ügyleti kamat újraszámítása során a bank kölcsönszerződésben rögzített feltételek szerint jár el. 

babaváró hitel válás

Babaváró hitel visszafizetése egy összegben

A házasság felbontásáig igénybe vett kamattámogatás teljes összegét a hitelintézet útján egy összegben, a házasság felbontásától számított 120 napon belül vissza kell fizetni, amennyiben a gyermekvállalási cél a házasság felbontásáig nem teljesült.

Természetesen lehetőség van a babaváró kölcsön előtörlesztésére még a válást megelőzően is, ám ebben az esetben is vissza kell fizetni a kamattámogatás összegét. Amennyiben a gyermekvállalási célt nem teljesítő igénylők a kamattámogatással érintett kölcsönt a folyósítástól számított 5 éven belül legalább 50%-os mértékben előtörlesztik, a támogatott személyeknek az előtörlesztett összegre vonatkozó kamattámogatást egy összegben, a hitelintézet útján vissza kell fizetniük.

Babaváró hitel törlesztése

Amennyiben nincs mód a babaváró kölcsön egyösszegű visszafizetésére, akkor az igénylőknek dönteniük kell, hogy a házasság felbontása után milyen mértékben teljesítik a törlesztést, azonban a bank irányába az igénylők – ekkor már volt házastársak – egyetemleges kötelezettséggel tartoznak, amely azt jelenti, hogy a bank a fennálló tartozás teljes összegét bármelyik féltől követelheti. Ennek ellenére a volt házastársak az egymás közötti jogviszonyukban megállapodhatnak abban, hogy melyik fél milyen összegben viseli a hitel törlesztését, az egyik fél akár át is vállalhatja a tartozás teljes összegének visszafizetését.

Kiskapu a visszafizetésre válás esetén

A kamattámogatás újra érvényesíthető, ha az igénylő a házasság felbontását követően a kölcsön folyósításától számított 5 éven belül új házasságot köt és az új házastársa szintén megfelel a rendeletben előírt feltételeknek.

babaváró hitel válás esetén

Babaváró visszafizetése, abban az esetben ha nincs gyerek 5 éven belül

Ebben az esetben a kölcsöntartozás fennmaradó összegére vonatkozóan a kamattámogatás megszűnik és a kölcsön ügyleti kamatát a folyósító bank piaci feltételekkel újraszámolja, továbbá az addig igénybe vett kamattámogatást az arra való jogosultság megszűnését követő 120 napon belül egy összegben vissza kell fizetni.

A kamattámogatás visszafizetésének kötelezettsége alól mentesülhetnek az igénylők, amennyiben a gyermekvállalást a jogszabályban meghatározott egészségügyi okokból, vagy az egyik támogatott személy munkaképességének megváltozása miatt nem tudták vállalni.

Babaváró hitel egyéb buktatói

Ugyanilyen feltételekkel folytatódik tovább a hitel törlesztése és keletkezik visszafizetési kötelezettség, ha az igénylők egyike sem rendelkezik már magyarországi lakcímmel, vagy, ha a gyermekvállalási támogatással érintett kiskorú gyermeket a támogatott személyik egyike sem neveli már saját háztartásában.

Válás esetén kérjünk szakértői segítséget!

A fentiekből jól látható, hogy alapos utánajárást és megfontolást igényelhet a házastársi vagyonközösség megszüntetése abban az esetben is, ha annak tárgyát tartozás(ok) is képezik. Ezért is nagy szükség van olyan tapasztalt ügyvéd felkeresésére, aki nem csak a válóper lefolytatásában vállal szerepet, hanem a házassági vagyonjog területén is releváns tapasztalattal bír.

Forduljon hozzám bizalommal a kapcsolat oldalon található elérhetőségeim egyikén amennyiben a jelen bejegyzés témáját illetően további kérdései lennének és egy - akár online - konzultáció keretében további felvilágosítással és tanácsokkal tudok szolgálni.

Keressen bizalommal!

További információk

Cím: 9021 Győr, Domb u. 8. fszt/1

E-mail: bence@drlauscher.hu

Telefon: +36/30 592-72-72

Skype: lauscherbence

Konzultáció: H-P 08:30 – 17:00

Whatsapp: 36305927272

©Copyright 2022. by adatfalodesign
envelopephone-handsetmap-markercross